În cadrul unui seminar pe teme economice ţinut la sediul Băncii Naţionale a României, guvernatorul Mugur Isărescu a abordat mai multe teme privitoare la contextul crizei, posibilele evoluţiile economice ulterioare şi a prezentat câteva opinii ale sale referitoare la situaţia actuală.Economia trebuie să se recupereze după ajustareIsărescu a apreciat că trebuie să se discute despre situaţia economiei de după ajustare, pentru că "o corecţie se face prin automatisem de piaţă sa
În cadrul unui seminar pe teme economice ţinut la sediul Băncii Naţionale a României, guvernatorul Mugur Isărescu a abordat mai multe teme privitoare la contextul crizei, posibilele evoluţiile economice ulterioare şi a prezentat câteva opinii ale sale referitoare la situaţia actuală.
Economia trebuie să se recupereze după ajustare
Isărescu a apreciat că trebuie să se discute despre situaţia economiei de după ajustare, pentru că "o corecţie se face prin automatisem de piaţă sau prin politici. Un asemenea proces nu îl controlezi foarte uşor". În opinie sa, orice ajustare are costuri în materie de creştere economică. De altfel, o corecţie majoră de deficit extern ar putea avea costuri inflaţioniste dacă se realizează prin curs.
Mai multe detalii pe această temă puteţi citi aici.
Deficitul extern este într-o corecţie excesivă
În opinia sa, dacă estimările referitoare la o scădere a PIB cu 5-6% pentru tot anul se vor îndeplini, atunci el aproximează că sectorul privat va suferi cea mai mare lovitură. El crede că ar fi fost mai bine dacă măsurile necesare corecţiei ar fi fost luate încă din perioada de creştere economică, atunci când banii erau disponibili.
"A ne a amăgi că trebuie să ai deficit extern, dar a confunda cifrele este foarte grav. O corecţie de 1% din PIB, dacă n-ai creştere economică, înseamnă de fapt să afectezi nivelul de trai", a exp