Unicul planetariu din Transilvania va oferi, începând de azi, celor interesaţi o nouă sală multifuncţională în care să poată urmări astrele
La 1 iulie 1969, Baia Mare a devenit un punct vizibil pe harta astronomiei mondiale. Atunci, în municipiul reşedinţă de judeţ, s-a deschis primul planetariu din România. „A fost un centru de promovare a astronomiei, a celor mai recente date ştiinţifice privind Universul. De atunci a fost mereu o atracţie pentru publicul larg din ţară, dar şi pentru cel din străinătate”, spune Ioan Bob, director Planetariu Baia Mare. „Exact în urmă cu 40 de ani, s-a realizat prima proiecţie publică cu proiectorul stelar ZKP-1 de la firma Zeiss din Jena, Germania. În anul următor, în 1970, planetariului i s-a alăturat Observatorul astronomic şi camera de observaţii solare”, continuă muzeograful.
Cei mai buni astronomi se întâlnesc la Baia Mare
Pentru marcarea celor 40 de ani de la inaugurarea primului planetariu public din România, Muzeul de Mineralogie Baia Mare şi Planetariul Baia Mare organizează, azi şi mâine, un simpozion aniversar, sub patronajul Consiliului Judeţean Maramureş.
Evenimentul îi va reuni pe câţiva dintre cei mai buni specialişti din domeniu ce-şi desfăşoară activitatea la planetariile din ţară. Şi-au dat întâlnire muzeografi din Galaţi, Piteşti, Suceava şi Constanţa, precum şi specialişti de la cluburi astronomice şi lectori universitari.
Invitat special la acest simpozion este preşedintele Comisiei de Educaţie şi Dezvoltare a Uniunii Astronomice Internaţionale şi Punct unic de Contact pentru România al Anului Internaţional al Astronomiei 2009, dr. Magda Stavinschi.
Mai multe aflaţi în Adevărul de Seară