Eficienta. Dotata corespunzator, o locuinta "pe pamant" are costuri de intretinere micsorate cu 40-50%.
Dilema intre a cumpara un apartament de bloc sau a da banii pe un teren si a construi o casa poate fi mai usor rezolvata calculand si costurile de intretinere.
"Daca ne gandim, prin comparatie, la un apartament de bloc, cu suprafata de 60 de metri patrati, si la o casa fara etaj, cu aceeasi suprafata, ambele proprietati incalzite si cu acces la utilitati in sistemul clasic, costurile intretinerii lunare la bloc vor fi mult mai mici decat in cazul casei pe pamant", spune Alexandru Radu, manager al firmei Alma Construct.
Insa, adauga el, putem avea cheltuieli lunare mult mai mici, chiar si la suprafete mai mari, in cazul casei, daca alimentarea cu energie si apa a proprietatii se face prin metode noi, cum ar fi instalarea unor panouri solare sau montarea in curte a unei butelii individuale GPL (gaz petrol lichefiat).
Surse de energie clasice, costuri mari
Daniel Zamfirescu, consultant imobiliar al agentiei Perfect House, precizeaza ca multora le este teama sa investeasca intr-o casa pe pamant. Desi costurile de ridicare a unei astfel de locuinte sunt aproximativ egale cu cele ale cumpararii unui apartament la bloc cu suprafata mai mica, potentialii investitori se gandesc ca, lunar, vor avea de platit niste sume colosale.
"Intr-adevar, fara un concept economic, alegand varianta surselor de energie clasice, proprietarii caselor pe pamant se pot trezi in situatia neplacuta de a achita facturi foarte mari, direct proportionale si cu suprafata casei", spune Claudiu Oprea, seful unei echipe de constructori.
O casa dotata cu panouri solare, alimentata cu apa printr-un put de mare adancime, cu evacuarea reziduurilor printr-o fosa septica si alimentata cu gaz printr-o butelie GPL inseamna, in procente, costuri de