Fructele şi legumele cu defecte minore cauzate de grindină sau soarele puternic vor putea fi vândute, fără restricţii în UE, de la 1 iulie, în urma reducerii numărului de criterii specifice de la 36 la 10, potrivit noilor standarde de comercializare adoptate de Comisia Europeană (CE). De la 1 iulie intră în vigoare prevederile regulamentului CE în sectorul legume-fructe privind standardele de comercializare, care modifică normele de aplicare anterioare. Potrivit regulamentului, n
Fructele şi legumele cu defecte minore cauzate de grindină sau soarele puternic vor putea fi vândute, fără restricţii în UE, de la 1 iulie, în urma reducerii numărului de criterii specifice de la 36 la 10, potrivit noilor standarde de comercializare adoptate de Comisia Europeană (CE).
De la 1 iulie intră în vigoare prevederile regulamentului CE în sectorul legume-fructe privind standardele de comercializare, care modifică normele de aplicare anterioare.
Potrivit regulamentului, numărul standardelor specifice de comercializare se reduce de la 36 la 10 standarde, pentru mere, citrice, kiwi, salată, cicoare creaţă de grădină şi cicoare de grădină cu frunze întregi, piersici şi nectarine, pere, căpşuni, ardei gras, struguri de masă şi tomate.
Astfel, citricele cu defecte minore cauzate de grindină sau strugurii de masă cu boabele bine prinse de ciorchine sau cu uşoare arsuri cauzate de soare pe coajă vor putea fi vândute, fără restricţii în UE.
De asemenea, legumicultorii vor putea comercializa tomate suficient de tari sau ardei graşi având coada tăiată, dar învelişul intact.
Merele, citricele, kiwi, piersicile, nectarinele, perele, căpşunile, ardeii, strugurii şi roşiile pot avea deteriorări minore de formă, dezvoltare, coloraţie sau alterări cicatrizate ale cojii.
"Celelalte fructe şi legume, care nu fac obiectul unui standard specific de comercializar