Pedeapsa cu închisoarea este rar întâlnită în astfel de cazuri. Foarte puţini hunedoreni au fost trimişi după gratii de judecători pentru că au dat sau au luat mită.
Dacă acuzaţiile procurorilor anti-corupţie s-au dovedit fondate în instanţă, cei care au fost prinşi în flagrant în timp ce au dat sau au luat mită au fost condamnaţi la câteva luni, maximum un an de închisoare, pedepse din care, dacă nu au avut antecedente penale, nu au executat nici măcar o singură zi.
„Rechinii“ nu păţesc nimic
Este şi cazul celei mai recente hotărâri a Tribunalului Hunedoara, într-un dosar de corupţie. În urma unui proces judecat pe o perioadă mai mare de doi ani, directorul sucursalei devene a unei companii de asigurări a fost condamnat la şapte luni de închisoare, cu suspendare condiţionată, pentru luare de mită. Instanţa a dispus confiscarea în favoarea statului a sumei de aproximativ 10.000 de euro. Banii s-au confiscat de la acuzat, însă aceasta este singura măsură concretă. Deveanul va rămâne în schimb cu libertatea. Cel de la care a primit şpaga, directorul unei firme orădene, s-a ales cu cinci luni de închisoare, însă tot cu suspendare, adică numai pe hârtie.
Închis pentru două beri
Un alt hunedorean, recidivist, va trebui să execute o pedeapsă de un an de închisoare, după ce a fost prins mituind două persoane din Petrila cu bere. Magistraţii au hotărât confiscarea definitivă a şpăgii pentru care a fost întemniţat: două peturi de bere la doi litri, în valoare de opt lei. În toamna anului trecut, poliţiştii hunedoreni au avut un mare motiv de mândrie. Un angajat al Serviciului Poliţiei Rutiere a refuzat să primească şpagă de la un tânăr pe care îl depistase băut la volan şi circulând fără permis. Ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie, poliţiştii şi procurorul de caz l-au prins pe mituitor, în flagra