Angajaţii români şi francezi au protestat pentru că nu vor să lucreze pentru colaboratori. Riscul de a fi mutaţi de la Alcatel-Lucent la o firmă indiană i-a determinat pe angajaţii timişoreni să protesteze .
„Not for sale!”, „Aşteptăm scuze pentru distrugerea familiei Alcatel!”, „Nu externalizării!” sunt câteva dintre mesajele care au împânzit ieri intrarea în unul dintre sediile Alcatel-Lucent din Timişoara. În loc să ia prânzul, în pauza de masă 60 de angajaţi au purtat tricouri albe şi au lipit afişe prin care şi-au exprimat nemulţumirea faţă de primirea veştii potrivit căreia departamentul în care lucrează va fi preluat de o firmă indiană.
Potrivit angajaţilor, Alcatel vrea să externalizeze Centrul Tehnic Român, în cadrul căruia lucrează o sută de programatori la departamentul de cercetare şi mentenanţă şi încă patru sute de salariaţi, la departamentul financiar. Angajaţii care au protestat ieri împotriva externalizării departamentului în care lucrează s-au plâns că nu ştiu cine îi va prelua şi care vor fi strategiile viitorilor manageri. După protest, reprezentanţii multinaţionalei au confirmat posibilitatea externalizării activităţilor de la Timişoara. „Parteneriatele şi acordurile de co-sourcing pot să acopere activităţi pe care le avem la nivel global, inclusiv unele activităţi pe care le desfăşurăm în Timişoara”, a spus Cătălina Ocheşilă, responsabilă de comunicare în Alcatel-Lucent Europa de Sud-Est. Noul director Alcatel-Lucent Europa SE, Raoul Ros, intră astăzi oficial în funcţie.
Grevă în Franţa
Protestul timişorenilor a fost sincronizat cu greva salariaţilor de la sediul din Franţa al companiei Alcatel-Lucent. „Vrem să ne exprimăm refuzul unanim faţă de numeroasele reduceri de locuri de muncă şi externalizări”, a declarat pentru „L’Usine Nouvelle” Thierry Delouvée, reprezentant al sin