Guvernul a aprobat, miercuri, Codul etic al poliţistului, care le interzice angajaţilor poliţiei sau jandarmeriei „să se plimbe” după serviciu cu o persoană cunoscută ca infractor sau să accepte avantaje în exercitarea misiunii, a declarat, miercuri, la dezbaterea proiectului de lege în Executiv, ministrul Internelor. „El trebuie să aibă o atitudine politicoasă, fermă şi să manifeste amabilitate şi solicitudine, să folosească un limbaj civilizat, să aibă o ţinută decentă şi corectă, să dovedească stăpânire de sine şi să intervină ferm pentru aplicarea legii. Un poliţist nu are voie să se plimbe pe stradă chiar după terminarea orelor de serviciu cu o persoană care e cunoscută ca fiind un infractor, o persoană care este cunoscută în comunitate ca fiind o persoană care nu are legătură cu ceea ce înseamnă respectarea legii", a spus Dan Nica, citând o parte dintre prevederile Codului.
Proiectul de lege clarifică totodată în ce condiţii se pot acorda sponsorizări forţelor de ordine şi interzice acceptarea de către poliţişti a unor avantaje personale sau de serviciu. „Poliţistului îi este interzis să primească în timpul sau în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu pentru uzul personal sau de serviciu orice bun care are legătură cu sume de bani, bunuri, servicii sau alte foloase din partea unor persoane fizice sau juridice, cu excepţia situaţiilor care sunt stabilite printr-un ordin clar intern al Ministerului de Interne, ca să nu mai amestecăm instituţia Poliţiei Române şi a poliţistului cu tot felul de lucruri care ţineau de sponsorizări şi care erau la un moment dat interpretabile", a mai declarat şeful de la Interne.
Nu în ultimul rând, Codul de Etică al poliţistului instaurează principiul serviciului continuu, stabileşte că poliţistului îi este interzis să tolereze acte de genul constrângerilor fizice sau psihice, reglementează mai clar când ar