Seceta atrage şerpii veninoşi în zonele care sunt frecventate de turişti. Reporterii Adevărul de la redacţia din Reşiţa au descopertit mai multe vipere deosebit de periculoase pe drumul principal de pe Clisura Dunării.
CITEŞTE şi:
Timişoara: Marius Buldur vinde venin de vipere
Hunedoara: Atenţie la viperele de pe Cetate!
Cazurile în care viperele ajung în apropierea turiştilor cresc pe zi ce trece. Anul trecut aproximativ zece asemenea cazuri au fost semnalate numai pe drumul dintre Moldova Nouă şi Orşova. Şi în acest an viperele au „ieşit” pe drum, chiar în prezenţa reporterilor Adevărul de Seară pe Clisura Dunării.
Seceta coboară viperele spre apă
„În perioada de secetă creşte foarte mult numărul insectelor din preajma apei, iar rozătoarele, care se hrănesc cu aceste insecte, coboară spre apă. Odată cu ele coboară tot lanţul trofic, inclusiv viperele care vânează reptile” a explicat Marian Jiplea, directorul Parcului Naţional Porţile de Fier. Autorităţile trebuie să fie pregătite cu ser antiviperin. „Au fost cazuri în care am avut turişti muşcaţi de viperă, iar cea mai apropiată sursă de ser antiviperin era Budapesta” povesteşte Andrei Szabo, preşedintele Asociaţiei Euroland Banat. Direcţia Silvică Reşiţa nu are nicio fiolă de antiviperin, iar Parcul Natural Porţile de Fier are doar două fiole. Directorul Direcţiei de Sănătate Publică din Caraş-Severin, Sorina Fleischer, susţine că nu sunt probleme. „Suntem singurii din ţară care avem 5 fiole în termenul de valabilitate”, a susţinut Fleischer.
Hainele potrivite vă feresc
În locurile unde trăiesc vipere, plimbarea desculţ sau în sandale deschise este o mare neglijenţă. Dacă purtaţi pantaloni scurţi este recomandat să purtaţi şi jambiere peste bocanci. În cazul unei muşcături este obligatoriu ca cel muşcat să se prezinte de urgenţă la medic. Primele măsuri