Amanarea cu sase luni a platii obligatiilor fiscale restante pe care firmele le inregistreaza din cauza crizei financiare este o decizie buna, insa trebuia insotita de un stimulent pentru buni platnici, a declarat joi Mihai Ionescu, presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR). Acesta a mai precizat ca aceasta masura este ineficienta daca firmele trebuie sa prezinte garantii bancare care sa arate ca pot plati datoriile restante.
"Masura de pasuire cu sase luni a firmelor la plata obligatiilor fiscale este o masura buna, insa trebuia insotita de un stimulent pentru buni platnici. Initial, pentru cei care plateau in avans era propusa o bonificatie de 5-7%", a declarat Mihai Ionescu pentru HotNews.ro.
"Nu stiu exact cum e gandita acum, dar daca o vor aplica cu garantii bancare e un subiect mort. Cel putin, pot sa ceara un coplatitor, o firma care sa le gireze", a mai precizat acesta.
In legatura cu accesarea fondurilor europene, presedintele ANEIR a spus ca acest proces merge foarte greu. "Multi cu proiecte aprobate anul trecut renunta acum la semnarea contractelor, deoarece s-au schimbat mult conditiile", a declarat Ionescu.
Guvernul a decis marti amanarea cu sase luni a platii obligatiilor fiscale restante pe care firmele le inregistreaza din cauza crizei financiare. "Venim in sprijinul firmelor care in septembrie 2008 nu aveau datorii la stat si astazi sunt in pragul falimentului", a spus la acel moment primul ministru Emil Boc.
Conditia pentru a beneficia de amanare este ca firmele sa-si achite obligatiile lunare.
Amanarea platii se acorda la cerere. Cererea va fi solutionata intr-un termen de 15 zile. Masura instituita de Guvern este aplicabila pana la data de 20 decembrie 2009. Amanarea cu sase luni a platii obligatiilor fiscale restante pe care firmele le