Giganti precum GlaxoSmithKline, Roche, Bayer sau Eli Lilly au gasit in echipele din Romania oamenii care sa creioneze strategii de vanzari de sute de milioane de euro.
Astfel, dupa ce companii cu afaceri de zeci de miliarde de euro din domeniii precum bunuri de larg consum sau ciment au recrutat peste 100 de manageri romani pentru filialele internationale, a venit acum si randul industriei farmaceutice sa-si promoveze directorii romani in posturi regionale.
"In mod cert profesia (managementul - n.red.) a inceput sa se maturizeze in Romania. Industria farmaceutica in ansamblu a capatat o anumita vechime, managerii si-au insusit o anumita experienta si au devenit viabili in peisajul international", a spus Mihaela Damian, managing partner al firmei de executive search Stanton Chase.
Damian este de parere ca intr-o multinationala, relocarea intr-o alta tara este fireasca, fiind asteptata de majoritatea managerilor.
Cariera internationala
"In momentul in care esti intr-o companie multinationala, o pozitie intr-o alta tara poate fi un factor demotivant daca nu se intampla. Daca ai avut acces la o anumita pozitie, nu mai ai unde sa te duci. O cariera internationala este ceea ce ofera dezvoltarea intr-o multinationala", a mai spus Mihaela Damian.
In ceea ce priveste nivelul salarial, acesta poate fi cu pana la 25% mai mare comparativ cu ceea ce se intampla in tara. Un manager care lucreaza, spre exemplu, in marketing la nivel regional poate avea un pachet salarial ce ajunge la 100.000 de euro brut anual.
"Tendinta (de recrutare a romanilor pentru pozitii regionale - n.red.) se va mentine, insa nu se va accentua pentru ca nu poti sa-ti lasi descoperita tara", a mai spus Damian.
Cel mai recent nume care s-a adaugat pe lista managerilor din farma care lucreaza in afara este cel al lui Catalin Radu, pe care grupul german