De vineri până duminică, Cetatea Neamţului va găzdui prima ediţie a zilelor cetăţii, eveniment la care sunt aşteptaţi câteva mii de turişti. Scopul evenimentului este acela de a reintroduce oficial cetatea în circuitul turistic, după ce a fost restaurată total prin intermediul unui proiect european în valoare de 2,8 milioane de euro. Sursa: Dan Sofronia În prezent, o vizită la Cetatea Neamţului îi lasă cu gura căscată pe cei care ştiau doar de ruinele obiectivului pe a-i cărui pereţi tronau acum câţiva ani inscripţii de genul „Atenţie, cad pietre".
Accesul spre cetate se face pe un drum asfaltat, iar pe podul suspendat scârţăitul scândurilor şi hăul de dedesupt nu mai provoacă fiori reci vizitatorilor. La intrare, deasupra porţilor din bârne masive flutură vesele drapelele României şi Uniunii Europene, care încadrează stema Moldovei, având încrustate în aramă capul de zimbru şi crinii regali.
În interior, încăperile de la parter au fost refăcute de la nivelul solului, iar între încăperile renovate de la etaj şi terasele de unde poate fi admirată panorama Văii Ozanei, până departe spre Munţii Neamţului, au fost create culoare de legătură.
Proiecţii de filme istorice
Turistul care vizitează cetatea în prezent nu mai găseşte nici cea mai mică urmă a stării avansate de degradare în care se afla cetatea acum câţiva ani. Zidurile sunt ferme, toate camerele au ferestre şi uşi renovate, care prin zugrăveli şi vopseluri păstrează patina timpului, podelele sunt din dulapi groşi de lemn, iar bolţile de cărămidă duc cu gândul la vremurile când plăieşii vegheau zările.
Plăieşii lui Ştefan vor păzi cetatea în cele trei zile de festival
Peste tot sunt tăbliţe care informează despre destinaţia pe care o aveau încăperile. Spaţiile dau impresia de casă nouă şi în aceste zile se montea