Aleşi la localele din 2008 prin vot uninominal, preşedinţii consiliilor judeţene au căpatat mai multă legitimitate, dar şi mai multă putere şi influenţă în plan local. Atuuri care îi ajută să prospere în plan personal, dar şi politic, dirijarea banilor către primarii de aceeaşi culoare politică fiind o veche meteahnă, aducătoare de voturi şi recunoaştere "la centru". Mulţi dintre şefii de CJ aleşi anul trecut se pot lăuda deja că sunt nişte oameni bogaţi, dovadă ultimele lor declaraţii de avere.
Dispărut din prim-planul politicii, fostul preşedinte al CJ Gorj, Nicolae Mischie, întruchipează prototipul baronului local. Bogat, influent, discreţionar cu banii publici. "Aici este bugetul comunei. Dacă vreţi ca acest pix să îl scrie mai mare, votaţi cum trebuie", declara în 2003 fostul preşedinte al CJ Gorj, Nicolae Mischie.
De atunci, lucrurile nu s-au schimbat prea mult. În continuare, şefii de consilii judeţene au grijă ca, la împărţirea bugetului, primarii fraţi întru culoare politică să primească cu prioritate şi ceva mai mulţi bani de la buget decât restul. S-au schimbat doar rolurile. Până nu demult la putere, acum a venit rândul PNL să se plângă că primarii liberali sunt săriţi la alocarea de fonduri.
Recent, deputatul PNL de Cluj, Horea Uioreanu, acuza politizarea fondurilor către primării, în condiţiile în care administraţiile locale clujene conduse de liberali au fost minimalizate sau chiar excluse de la împărţirea banilor de la bugetul naţional. "Banii s-au dat pe criterii politice, iar primăriile PNL din judeţ au fost uitate. Orice bani sunt bineveniţi pentru orice primării, dar lucrările contractate de anumite primării nu vor putea fi plătite, pentru că au primit sume derizorii de la buget sau au fost chiar excluse de la împărţirea banilor", a afirmat deputatul liberal.
Preşedintele CJ Cluj