Sub un soare fierbinte de sfârşit de iunie s-a desfăşurat în comuna Turia, judeţul Covasna, prima ediţie a Campionatului de Gătit în Aer Liber, concurs organizat cu ocazia Zilelor Comunei Turia. Evenimentul, desfăşurat în curtea Primăriei, a adunat 12 echipe de bucătari amatori şi profesionişti din ţară şi din străinătate. "
Sunt trei categorii pentru concursul de gătit în aer liber, aflat la prima ediţie: ceaun, - nu se poate fără ceaun -, grill şi am mai adăugat şi panificaţie, adică langoşi, gogoşi. Să vedem ce o să iasă, habar nu am, nu am cerut amănunte de la nici o echipă, fiecare a venit cu ce a vrut. Pot pregăti orice doresc: la grill ori la ceaun sau, dacă vor, le pot face pe amândouă. O să punctăm diversitatea, tradiţia, adică să nu vină o echipă din Transilvania cu macaroane bolognese. Am adus echipe din Bacău, Târgu-Mureş, Germania, Ungaria şi de aici, din Turia", ne-a spus organizatorul concursului, primarul şi preşedintele ANTREC Covasna, Daragus Attila. "O să facem şi un bulz din recordul mondial depăşit anul trecut, ca să nu zică lumea că am uitat. Din acest concurs putem scoate un lucru foarte interesant pentru că nu există limite", a continuat carismaticul primar.
Concurenţi
Curtea Primăriei Comunei Turia a fost transformată, pentru o zi, într-o mare bucătărie, unde echipele de bucătari din România, Ungaria şi Germania şi-au ales cu mare grijă reţetele preparatelor tradiţionale, specifice zonelor din care provin. Concurenţii, amatori sau profesionişti, au început să robotească încă de dimineaţă pe lângă corturile special amenajate, iar noi ne-am amestecat printre ei şi am încercat să ne împrietenim... La primul stand l-am cunoscut pe oierul Purgulá Ferencz, din Turia, care ne-a spus: "Sunt crescător de oi şi capre, iar aici preparăm un miel la proţap, are trei luni, crescut de mine, care a mâncat iarbă şi lapte dulce