Cel mai nou proiect al guvernului este reprezentat de stimularea creditării în sectorul agricol. Acest program prezintă, însă, câteva probleme. Preşedintele Agrostar, Ştefan Nicolae, a confirmat câteva dintre inadvertenţele semnalate de capital.ro. Preşedintele LAPAR, Adrian Rădulescu, unul dintre iniţiatorii proiectului, consideră că certificatele de depozit nu ridică mari probleme. Potrivit proiectului de guvern, producătorii vor depozita grâul în silozuri, pentru a pr
Cel mai nou proiect al guvernului este reprezentat de stimularea creditării în sectorul agricol. Acest program prezintă, însă, câteva probleme. Preşedintele Agrostar, Ştefan Nicolae, a confirmat câteva dintre inadvertenţele semnalate de capital.ro. Preşedintele LAPAR, Adrian Rădulescu, unul dintre iniţiatorii proiectului, consideră că certificatele de depozit nu ridică mari probleme.
Potrivit proiectului de guvern, producătorii vor depozita grâul în silozuri, pentru a primi un „certificat de depozit”. Denumirea poate suna cunoscută pentru cei obişnuiţi cu instrumentele de economisire din domeniul bancar, dar nu este deloc aşa. În cazul de faţă, depozitul este unul palpabil, în care se aduc mărfuri.
Ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, spune că fermierii pot aduce grâul imediat după recoltare, pentru a putea primi certificatul. Cu acest „certificat de depozit”, garantat de Fondul de Garantare a Creditului Agricol, se pot duce la o bancă pentru a putea lua un credit bancar garantat de stat. Pe schema oficială a proiectului, fermierul nu mai este nevoit să vândă grâul imediat, la preţuri mici, pentru a putea obţine banii necesari. Certificatul de depozit se acordă doar pentru depozitarea grâului, iar în momentul în care grâul este vândut, se pierd şi drepturile de garantare.
Prima problemă: corectitudinea evaluării
Ministrul spune că, la aducerea grâului, acest