Autoritatile romane nu au informat Comisia Europeana despre intentiile de recapitalizare a CEC Bank, iar cand au trimis informatiile - la sesizarea si solicitarea Bruxelles-ului, la mijlocul lunii martie - calitatea acestora este "Insuficienta pentru a permite Comisiei sa faca o evaluare daca recapitalizarea este ajutor de stat, ca sa nu mai vorbim ca, daca este ajutor de stat, daca e in conformitate cu tratatele UE", se arata intr-o declaratie a DG Concurenta facuta joi la solicitarea HotNews.ro.
Explicatia Consiliului Concurentei: "Dorim sa ii convingem ca masura nu trebuie considerata ajutor de stat. Altfel, ar fi greu sa justificam o asemenea suma"
Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, ca Guvernul trebuie sa actioneze in privinta recapitalizarii CEC si sa nu mai astepte decizia birocratilor de la Bruxelles, "care se misca prea greu", iar IMM-urile au nevoie de finantare. "Punctul meu de vedere ar fi ca guvernul sa reactioneze si sa nu mai stea in asteptarea analizei birocratilor de la Bruxelles...intarzierea excesiva ne arata ca birocratia nu se potriveste prea bine cu criza", a spus seful statului.
El este insa contrazis de Comisia Europeana, care arata ca "autoritatile romane nu au informat Comisia ca urmeaza sa reacapitalizeze CEC Bank". "Comisia a descoperit asta singura si serviciile Comisiei au fost cele care au contactat informal autoritatile romane la mijlocul lunii martie, nu invers", a declarat pentru HotNews.ro purtatorul de cuvant al comisarului pentru concurenta.
Fiecare stat membru are obligatia, atunci cand intentioneaza sa ia astfel de masuri, sa informeze Bruxelles-ul si sa ofere intreaga documentatie pentru ca Directia Generala Concurenta sa poata evalua cazul. Intentia de recapitalizare a CEC Bank cu 200 de milioane de euro a fost anuntata chiar de guvernul Tariceanu, in noiembrie 2008, in cadrul p