Primăria vrea să organizeze „Zilele ClujuluI”, dar aşteaptă propunerile clujenilor pentru stabilirea datei. Istoricii spun că va fi dificilă stabilirea unei semnificaţii pentru a marca „Zilele Clujului”, fără a apărea discuţii.
Primarul Sorin Apost a anunţat o dezbatere publică pentru astăzi, de la ora 16.00, în Sala de Sticlă a Primăriei, pentru stabilirea perioadei în care se vor serba „Zilele Clujului”, dar şi a brandului de oraş. „Pentru zilele oraşului, Primăria propune lunile mai sau octombrie, pentru că vrem să fie şi studenţii în Cluj”, afirma primarul Sorin Apostu.
Ce spun istoricii
Istoricul Gheorghe Bodea spune că este foarte greu să fie stabilită o singură zi. „Cred că trebuie să ia un grup de istorici şi să găsească o soluţie care să nu împieteze pe cineva. Trebuie luaţi şi istorici maghiari şi poate că din discuţii va ieşi o treabă bună”, spune Gheorghe Bodea.
„N-am îndrăznit să propunem o dată anume, sunt foarte multe date importante în istoria Clujului. Nu cred că există un alt oraş care să aibă atâtea date importante”, spune Gheorghe Bodea. Ca o idee personală, Gheorghe Bodea ar propune Zilele Memorandumului, când a început procesul memorandiştilor, 25 aprilie/7 mai 1894. „Sunt legate de Cluj şi e vorba de prima afirmare a drepturilor internaţionale ale românilor din Transilvania”, spune Gheorghe Bodea.
„O soluţie ar fi să inventăm o zi simbolică, pentru a sărbători numirea Napoca ca municipiu roman în 124, de când nu se ştie ziua şi luna. A fost totuşi municipiu înainte să fie Viena sau Paris municipii”, spune Gheorghe Bodea.
„Ar putea fi şi 11 octombrie 1944, Ziua Eliberării Clujului. Din punctul de vedere al acţiunii române, este o dată foarte importantă”, este de părere Gheorghe Bodea.
O semnificaţie mai largă
Istoricul conf. dr. Vekov Károly spune că i-a făcut o propunere în urmă cu circa un