"This time it's different" - de data asta e altceva. Sunt cuvinte care ii fac pe veteranii finantelor sa dea ochii peste cap. Asta fiindca ele tind sa reflecte fie aroganta, fie inconstienta celor convinsi ca nu ii paste pericolul de care sunt avertizati.
Si Romania s-a facut vinovata de aceasta atitudine. Nu a luat masuri preventive cand economia "duduia". Acum ne-am trezit fara resursele necesare pentru a ataca actuala criza in modul cel mai decisiv si eficace posibil.
Desi mostenirea lasata de fosta guvernare este o realitate, ea nu este insa si o scuza pentru inactiune acum. Cum spunea si un prieten din Washington cand a preluat postul de sef al administratiei lui Barack Obama, o criza reprezinta o oportunitate de a face lucruri mari, indraznete, iar aceasta oportunitate nu trebuie irosita.
Pentru Romania, oportunitatea este de a lua masuri care sa abordeze criza pe termen scurt, dar sa fie complementare cu cele pe termen mediu. Nu ne permitem sa le amanetam viitorul copiilor nostri in ideea ca ne salvam propriul prezent.
Este evident ca situatia Romaniei este departe de cea ideala. Trebuie insa sa fim constienti de faptul ca lucrurile se pot inrautati considerabil si ca un scenariu cu adevarat pesimist poate deveni realitate daca nu luam actiuni decisive pana nu este prea tarziu. Stim riscul inactiunii de la tarile baltice, fortate sa taie in carne vie fiindca au actionat prea tarziu.
In acest context, este salutara decizia Bancii Nationale de a reduce nivelul dobanzii de referinta si a rezervelor minime obligatorii. Aceste masuri sunt necesare, dar nu si suficiente. Inversarea unor masuri luate in vreme de crestere economica nu e de ajuns pentru a evita recesiunea, in acelasi fel in care opusul deciziilor manageriale care au dus o firma la faliment nu reprezinta, singure, calea de iesire inapoi la liman.
Ca si cum contextul ac