Florile cultivate la ferma din Ţopa, de lângă Sighişoara, erau folosite în trecut la fabricarea parfumurilor în Germania. Petalele de trandafir sunt acum utilizate la prepararea dulceţii ecologice, apreciată la un moment dat şi de prinţul Charles. CLICK AICI PENTRU FOTOGALERIE! Aleea ce duce către Castelul Reginei Maria de la Balcic din Bulgaria este invadată de comercianţi ambulanţi care vând fel de fel de suvenire turiştilor care ajung în Oraşul Alb. Din oferta lor sunt nelipsite cosmeticele din trandafiri, de la parfumuri până la geluri de duş. Bulgaria este, alături de Maroc şi de Turcia, una dintre principalele producătoare de trandafiri destinaţi fabricării parfumurilor.
În inima Bulgariei se găseşte faimoasa Vale a Trandafirilor. Florile distilate acolo sunt astăzi utilizate de Givenchy, Lancôme, Chanel, Dior, Bulgari, Cacharel şi alte firme producătoare de parfumuri scumpe.
Ţara vecină furnizează, în momentul de faţă, peste jumătate din uleiurile esenţiale de trandafiri parfumeriilor franceze şi acoperă peste 70% din cererea mondială de uleiuri esenţiale de trandafiri de tipul Rosa Damascena.
Materie primă pentru cel mai scump ulei
La începutul anilor 2000, câţiva butaşi de trandafir din Bulgaria au ajuns în România, în comuna Albeşti din judeţul Mureş. În jurul acestor butaşi s-a dezvoltat şi ferma ecologică de lângă Sighişoara, renumită pentru plantaţia de trandafiri.
Iniţial, florile fuseseră plantate pe lotul şcolii din satul Boiu, cu ajutorul elevilor de acolo, dar, doi ani la rând, butaşii nu s-au prins. În urma unor analize de laborator, s-a constatat că pământul avea PH-ul prea mare şi că, în felul acesta, trandafirii nu aveau să se prindă niciodată.
De aceea, sătenii au început să le caute un loc mai potrivit. Astfel, în momentul de faţă, aproape un hectar cultivat