Economia a rezistat bine la ajustarea deficitului de cont curent, momentele de criza fiind depasite, insa bancile ar trebui sa reduca cat mai repede dobanzile la depozite si credite pentru relansarea creditarii, iar autoritatile trebuie sa dea posibilitatea economiei sa se recupereze dupa ajustare, potrivit guvernatorului Bancii Nationale, Mugur Isarescu.
Cursul intre 4,1 si 4,3 lei/euro este stabil
O variatie a cotatiilor intre 4,1 si 4,3 lei pe euro inseamna un curs de schimb stabil, iar o fluctuatie de 5% nu are o semnificatie publica, considera guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. "Din punctul de vedere al cursului de schimb suntem intr-o zona de sustenabilitate pe dinamica actuala. Nivelul este bun. O miscare de 5% nu are o semnificatie publica. De la 4,1 la 4,3 cursul este stabil. Miscarile in zona asta sunt benefice, ele sunt jocul pietei care compenseaza miscarile de capital", a spus Mugur Isarescu, referindu-se la evolutia cursului din ultima perioada. Isarescu a atentionat ca, in viitor, corelatia productivitate-salarii versus curs de schimb va fi esentiala pentru economia romaneasca.
Impotriva cresterii impozitelor importante
Gugernatorul BNR, Mugur Isarescu, considera ca discutiile legate de majorarea unei taxe importante sunt "total neavenite", declarandu-se impotriva cresterii impozitelor. "Personal sunt impotriva oricaror majorari de taxe mari. Chiar discutarea este neavenita. Confuzam si mai mult o economie si o societate debusolata de atatea rapoarte negative. Nu se justifica nici macar o discutie de majorare de impozit mare", a spus Isarescu. Guvernatorul a precizat ca majorarea impozitelor nu va aduce niciun castig din punct de vedere al veniturilor, ci dimpotriva ar accentua scaderea incasarilor bugetare. "Un impozit mai mare pe o baza de impozitare mai mica va avea efecte negative".
Corectia deficitului