Toate datele indica o posibila schimbare la varful Guvernului iar unii politicieni sugereaza luna septembrie drept momentul inlocuirii lui Emil Boc din functia de premier. De ce o schimbare? Va urma o rectificare bugetara negativa, adica bani mai putini. Momentul mereu amanat al concedierilor in sectorul public va fi imposibil de evitat. Altfel spus, vor fi presiuni sociale puternice, posibile proteste si revolte sindicale. Ele se vor suprapune cu campania prezidentiala. Intre voturi si Emil Boc, Traian Basescu va alege intotdeauna voturile.
De ce in septembrie? Atunci va debuta in forta campania prezidentiala si, tot atunci, o eventuala schimbare spectaculoasa la varf va avea impact maxim. Acum, oamenii sunt in vacanta iar efectele crizei, cel putin in portofelul unor bugetari, nu se simt prea puternic. La intoarcerea din concediu ii asteapta insa vesti proaste. Guvernul pregateste o rectificare bugetara negativa. Altfel spus, ministerelor li se vor taia bani, in loc sa primeasca. Or, multi au ajuns deja la fundul sacului iar prin vistieria unor institutii publice bate deja vantul. Prin toamna, perfuziile infipte in venele unei tari de asistati se vor fi golit.
Pana acum, sectorul public a scapat ieftin. Din unele date, rezulta o realitate aiuritoare. Din decembrie 2008 si pana in aprilie, numarul bugetarilor a scazut cu ridicola cifra de 2.500 de angajati. In decembrie 2008, Romania raporteaza aproape 1.400.000 de salariati in sectorul public. La sfarsitul lui aprilie, raporteaza cu 2.500 mai putin! Practic, aparatul de stat a ramas la fel de obez si, culmea culmilor in vremuri de criza, inghite mai mult decat acum sase luni!
Oficial, pot fi gasite mii de explicatii. Ca Guvernul a mostenit cresterile salariale de anul trecut cu aplicare in 2009. Ca ministerele n-au luat toate masura reducerii cheltuielilor cu 20%. Ca urmeaza o leg