Pentru cei care s-au gândit, măcar odată, să emigreze, experienţele altor români care locuiesc deja în diferite colţuri ale lumii poate fi cea mai bună sursă de informare. Sursa: Getty Images Românii înscrişi pe Strada32.com, o platformă a românilor emigraţi, au prezentat propriile opinii cu privire la ţările în care locuiesc, alături de avantajele şi dezavantajele oferite de societăţile respective.
Haifa, Israel. Vasile Recea locuieşte în Israel de şase luni, dar ar opta pentru o ţară occidentală, în care „numele de român nu este atât de pătat de scandalurile media”. Ar alege SUA sau Canada, şi chiar Asia, Coreea de Sud sau Japonia. Motivul principal care a dus la stabilirea lui în Israel a fost că soţia lui este israeliană.
Ca imigrant nu a avut experienţe negative în Israel, ci, mai degrabă, pe parcursul şederii în Nigeria sau Angola, marcate de „corupţia generalizată, de pretenţiile în valută, percheziţiile din aeroporturi şi de mizeria de pretutindeni”. Dar şi în capitale occidentale, precum Paris, întalnirea cu „nenumăraţi compatrioţi, care prin mici şmecherii încercau să abuzeze de turiştii naivi”, experienţa nu a fost una pozitivă.
Ca profil, Israelul este o opţiune pentru cei ce caută să experimenteze o cultură şi un stil de viaţa diferite. Vasile vorbeşte din perspectiva profesiei sale, de medic, despre „un sistem social destul de bine pus la punct, cu un sistem de asigurări medicale extraordinar, deşi poate nu perfect".
"Profesional, cred că este la fel de bine ca oriunde în Vest. Cele mai noi proceduri, cele mai noi tehnologii medicale şi medicamente, sunt nelipsite, nivelul de pregătire al personalului medical fiind ridicat, la fel şi aşteptările pacienţilor care sunt destul de revendicativi. Ca medic începător, aş spune că este un loc ideal pentru a-ţi profesa meseria, deşi nu este la fel de b