S-a încheiat prima ediţie a Campionatului de Gătit în Aer Liber, organizat de ANTREC Covasna împreună cu Primăria Comunei Turia, prilejuit de Zilele Comunei. După o călătorie de aproape cinci ore, pe drumurile patriei ("pentru că noi nu avem autostrăzi, că dacă mai trăia Ceuşescu am fi avut şi poate că nu s-ar fi furat tot în ţara noastră!", mi-a spus Loţi baci, localnic din Turia), ce arată ca după un bombardament susţinut, am ajuns în Balvanyos. Au fost două zile fierbinţi la propriu şi la figurat!
Fiecare dintre cele 12 echipe participante la Festivalul de Gătit şi-a ales reţetele cele mai reprezentative, dar şi cele mai savuroase. După părerea specialiştilor, s-au remarcat echipele din Târgu-Mureş, Germania, "Echipa veselă" din Turia, dar şi cea a Asociaţiei Maeştrilor Bucătari din România. "Toţi concurenţii vor fi premiaţi, având în vedere că este prima ediţie", a declarat Daragus Attila, primarul comunei Turia.
Poveste de demult
Am aflat, de la tanti Ema din Micfalău, Covasna, povestea "arborelui umplut", o reţetă ce are peste 200 de ani şi este moştenită de ea de la strămoşi. "Este un preparat semidulce, pentru că pe deasupra se presară vanilie, dar şi puţină sare. Strămoşii, când aveau nuntă, după ce ieşeau de la biserică, erau întâmpinaţi cu acest arbore umplut. Mirii, naşii, dar şi invitaţii lor gustau din el, iar după ce intrau în sala de nuntă, se punea şi pe farfuriile lor. Ei mâncau «frunzele de cocă» ale arborelui. Este un obicei săsesc, iar această tradiţie se păstrează de 200 de ani, numai aici în Micfalău", mi-a spus tanti Ema.
Arbore umplut
Din 30 de ouă, puţină sare, patru linguriţe de zahăr, patru linguriţe de oţet şi trei kilograme de făină se frământă o cocă, apoi se întinde o foaie subţire, ca o foiţă de tăiţei, şi se taie cu o formă specială, zimţată, fâşii cât mai lungi de aluat. Se trage coca