Fără niciun ajutor financiar din partea Ministerului Cultelor și Culturii sau al Consiliului Județean, arheologii Muzeului Regiunii Porțile de Fier continuă săpăturile pe două șantiere arheologice cu speranța că vor mai apuca să salveze importante vestigii istorice. Peste trei zile, mai precis luni 6 iulie a.c., arheologii muzeului severinean vor relua săpăturile de salvare a necropolei scoasă la lumină de apele Dunării pe raza localității Crivina.
„Este vorba de o necropolă unică în Oltenia, datând din anii 1500 – 1200 î.Ch. este singurul loc în care s-a demonstrat că în epoca bronzului, alături de cei incineraţi se puneau vase ce conţineau diferite lucruri personale, dar şi alimente. Aici s-au descoperit două morminte, în unul se afla într-un vas un os de oaie, iar în altul un os de capră. Specialiştii ce au cercetat cazul, au ajuns la concluzia că alături de morţi se puneau şi obiecte, băutură şi chiar mâncare”, declară directorul adjunct al Muzeului Regiunii Porţile de Fier, Ghabriel Crăciunescu. Acesta mai susţine că necropola este suprapusă de o altă necropolă datând din feudalismul timpuriu, iar aici au fost descoperite o serie de obiecte din difetite metale.
Căutătorii de comori nu pierd timpul
Pe cel de-al doilea şantier de acest gen, cel de la Izvoarele, săpăturile de salvare ale arheologilor vor începe însă pe data de 16 iulie. Şi de aici, angajaţii muzeului speră să mai salveze câte ceva din calea apelor Dunării dar şi a căutătorilor de comori.
„Ambele sit-uri arheologice se află pe malul Dunării. Până la construirea barajului Porţile de Fier II, acestea erau pe uscat, însă apele crescând, au distrus aceste urme în proporţie de 80%. Pe lângă ape, au mai contribuit şi căutătorii de comori. Sunt de părere că foarte multe obiecte istorice au ajuns pe mâna unor astfel de persoane. La Izvoarele, s-au