Aproximativ un milion de indieni băştinaşi existau în Brazilia în momentul în care primul portughez a pus piciorul pe teritoriul lor, la începutul secolului al XVI-lea. Începând cu anul 1538, aproximativ cinci milioane de negri africani au fost aduşi aici înainte de abolirea sclaviei, în 1888.
Portughezii au fost urmaţi de italieni, germani, sirieni, libanezi, iar asiaticii au ajuns în jurul anului 1930. Toate aceste influenţe au creat aici o multitudine de arome exotice, întretăiate de o mulţime de ingrediente şi condimente total neobişnuite. Bucătăria braziliană, de fapt un amestec de influenţe culinare, este la fel cu spiritul ţării, unul vesel şi colorat, precum dansatoarele de samba. Dacă am împărţi teritoriul brazilian în regiuni gastronomice, atunci acestea ar fi cinci.
Samba culinară
Nordul Braziliei este cunoscut şi sub numele de Amazonia, acesta incluzând o mare parte din pădurea tropicală amazoniană. Populaţia este compusă din indieni sau metişi de indieni cu portughezi, care consumă mult peşte, legume, cum ar fi rădăcini de manioc, yams şi arahide şi fructe tropicale. Bucătăria braziliană este caracterizată şi de influenţa indiană. Una dintre mâncărurile populare în zonă este Caruru Do Par, un bol cu creveţi uscaţi, bame, ceapă, roşii, coriandru şi ulei.
Regiunea aridă şi semiaridă din nord-est, folosită pentru creşterea vitelor, este o zonă importantă în cultivarea trestiei de zahăr şi a arborelui de cacao. În statul Bahia predomină bucătăria afro-bahiană cu influenţe africane, indiene şi bahiane, folosind ingredientele disponibile pe plan local. În restul zonei de coastă se simt influenţe africane, dar ingredientele de bază sunt fructele de mare, scoicile şi fructele tropicale. Spre interiorul teritoriului se consumă carne de vită, orez, fasole, carne de capră, manioc şi porumb.
Centrul şi vestul Br