Accesarea fondurilor de la UE va rezolva problema modernizării spitalelor din municipiul Botoşani
Oamenii spun că aşteaptă o schimbare de atitudine a cadrelor medicale faţă de pacienţi.
În 2029, spitalele din municipiul Botoşani nu vor mai duce lipsă de aparatură, iar saloanele şi blocurile operatorii vor fi la standardele impuse de Uniunea Europeană. Acesta este scenariul autorităţilor botoşănene, care au depus două proiecte la Agenţia de Dezvoltare Nord-Est. Acestea vizează reabilitarea a două spitale cu fonduri europene. Primii bani, 2 miloane de euro, sunt aşteptaţi în toamnă şi vor fi investiţi la Spitalul de Recuperare, iar alte 12 milioane de euro ar putea fi investite în modernizarea saloanelor şi extinderea Spitalului Judeţean „Mavromati”.
Tratament fără şpagă
Autorităţile speră să obţină fondurile pentru al doilea proiect cel târziu în 2010. „Nu avem încă un sistem medical la nivelul şi la standardele din Europa şi de aceea trebuie făcute investiţii. La ora actuală, cea mai bună soluţie este accesarea fondurilor de la UE”, a spus primarul Cătălin Flutur.
Dacă edilii vorbesc doar de investiţiile în infrastructură şi aparatură medicală, pacienţii îşi doresc ca medicii şi asistentele să-i respecte mai mult.
„Sper că peste 20 de ani bolnavii să fie trataţi altfel şi să nu mai fie nevoiţi să ofere cadouri sau bani pentru orice consultaţie”, a spus Nelu Apetrei, şomer. Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică consideră că peste două decenii numărul pacienţilor care vor ajunge la Urgenţă va scădea, deoarece o mare parte dintre cazuri vor fi rezolvate de medicii de familie.
„Va trebui să punem accent pe medicina primară şi astfel să nu mai ajungem în situaţia ca la Unitatea de Primire a Urgenţelor să vină, într-o singură zi, 300 de persoane”, Tamara Ciofu, director al Direcţiei de Sănătate Publică.