» "Norul rosu" al radiatiei ultraviolete (UV), cu o intensitate de zece ori mai mare decat cea care poate fi suportata de piele, incepe sa cuprinda si Romania, dupa ce s-a instalat in sud-vestul Europei.
» Meteorologii sustin ca in tara noastra nu s-au atins inca valori ingrijoratoare ale radiatiei UV. In schimb, dermatologii cer luarea in serios a cancerului de piele care ne pandeste in concediu.
In mai multe tari europene, precum Ungaria, Polonia si Austria, intensitatea radiatiei ultraviolete a depasit aproape de zece ori nivelul suportat de piele, ajungand la valori de 8 si 9,4, pe o scara cu 10 trepte (unde 10 reprezinta intensitatea maxima). "Norul rosu" al radiatiei periculoase a determinat tarile respective sa instituie masuri de protectie a populatiei. In Ungaria, de pilda, sportul in aer liber a fost interzis intre 11.30 si 16. Desi hartile europene indica faptul ca si Romania s-ar afla sub "norul rosu", romanii continua sa se prajeasca pe litoral cand soarele arde mai tare.
Meteorologii sustin ca in tara noastra nu s-au atins inca valori ingrijoratoare ale radiatiei UV. Dermatologii sunt insa precauti si avertizeaza ca mersul la plaja, in concediu, intre orele 11 si 16, ne poate imbolnavi de melanom, cel mai agresiv cancer de piele, care se transforma rapid in metastaza.
"In Romania, intensitatea actuala a radiatiei UV este de 7-8, ceea ce nu reprezinta un motiv de alerta", ne-a declarat Ion Sandu, directorul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM). "Aceasta radiatie este periculoasa de la 10-11, pe o scara cu 15 trepte. De maine, pe site-ul nostru de Internet veti putea gasi o harta pe care va fi trecuta valoarea acestei radiatii", ne-a spus specialistul. Intrebat de ce romanii nu au fost avertizati asupra pericolului "norului rosu", indicandu-li-se cum sa se fereasca de urgia lui, asa cum s-a intamplat