Companiile scapă de frica de a fi executate silit de Fisc. În schimb, statul îşi asigură încasările bugetare şi „dobânzi” mari la creanţe. Sursa: Octavian Cocoloş
Cu toate că încearcă să o „vândă” ca pe un mare cadou anticriză pentru firme, statul a decis să amâne plata datoriilor companiilor în dificultăţi tot pentru a-şi salva propria piele. Specialiştii din piaţă spun că oferirea posibilităţii societăţilor să-şi reeşaloneze datoriile favorizează în primul rând statul şi abia apoi firmele.
Ce primesc companiile
Ordonanţa de urgenţă adoptată marţi de guvern „acordă înlesniri sub forma amânării la plată a agenţilor economici care au început să înregistreze obligaţii restante după data de 30 septembrie 2008”, a declarat Gheorghe Pogea, ministrul finanţelor.
Companiile aflate în situaţia descrisă pot solicita amânarea la plată a datoriilor timp de şase luni în 2009 şi alte şase luni în 2010. Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească societăţile ca să beneficieze de această facilitate sunt să aibă toate declaraţiile depuse la Fisc, săşi plătească lunar dările către stat şi să constituie garanţii. Premierul Emil Boc a declarat ieri că, dacă datoriile nu ar fi fost amânate la plată, peste 56.000 de firme ar fi intrat în faliment.
Potrivit analistului economic Ilie Şerbănescu, „este o măsură care ajută companiile. Le acordă facilitatea de a nu le mai executa silit, adică posibilitatea de a respira”. La rândul său, Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri, spune că patronatele au cerut încă de la începutul anului aplicarea acestei măsuri, care contribuie la păstrarea locurilor de muncă.
Avantajele statului
„Salvând de la faliment firmele, statul evită o serie de concedieri urmate de plata ajutorului de şomaj”, ne-a spus Ovidiu Nicolescu, preşedintele