De la începutul anului au fost înregistrate 395 de cazuri noi.
În Vâlcea, mortalitatea prin cancer este în permanentă evoluţie, la interval de două-trei zile, o persoană fiind descoperită ca suferind de cancer. Medicii spun că nu există totuşi o explicaţie riguros ştiinţifică a înmulţirii îmbolnăvirilor, dar stresul ar putea fi un factor favorizant. „La sfârşitul anului trecut, au intrat în evidenţa Cabinetului de Oncologie din cadrul Spitalului Judeţean Vâlcea, 1054 de noi bolnavi de cancer. Situaţia este îngrijorătoare, medicamentele şi tratamentul sunt costisitoare, iar oamenii sunt din ce în ce mai amărâţi. În Vâlcea predomină cancerul de tip bronho-pulmonar, mamar, de col uterin şi de tub digestiv”, a declarat medicul Ioana Târcobu, de la cabinetul de Oncologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea.
Oamenii vin la medic, prea târziu
Finanţarea neuniformă şi discontinuă a tratamentelor spitaliceşti, lipsa unor unităţi sanitare dotate corect cu aparatura specifică şi materiale sanitare, inexistenţa unui registru naţional al bolnavilor de cancer fac ca acurateţea raportării datelor privind incidenţa, prevalenţa şi mortalitatea prin cancer să fie puse sub semnul întrebării. Principalele cauze de deces prin tumori maligne la vâlceni sunt cancerul gastric, colo-rectal, pulmonar, al glandei mamare, colului uterin şi prostatei.
„La un interval de două – trei zile este depistat cel puţin un vâlcean care suferă de cancer la nivelul pancreasului, fapt care este destul de îngrijorător. Din păcate, mulţi bolnavi se prezintă la medic foarte târziu, când deja boala se află în stadii avansate şi nu se mai poate face mare lucru. Asta pentru că în multe forme de cancer, bolnavii nu au dureri decât atunci când intră în faze avansate ale bolii”, a completat medicul primar oncochimioterapeut Ioana Târcobu. Una dintre pacinetele care a