O stire recenta arata faptul ca sectorul farmaceutic a fost cel mai reglementat domeniu economic in 2008, urmat de serviciile medicale si piata energiei.
Sectorul farmaceutic este reglementat prin 73 de legi nationale, plus cinci europene. Conform Legislative Advanced Warning, in 2008 s-au emis peste 70 de acte normative privind domeniul farmaceutic. "Numai contractul cadru pentru medicamente s-a modificat de cinci ori, iar programele nationale de sase ori. Acest lucru denota nu numai expertiza insuficienta a autoritatii publice, ci si caracterul imatur al pietelor respective", declara reprezentantul acestui serviciu legislativ.
In 2009, sectorul farmaceutic, a carui valoare la nivel de distributie a atins 1,95 mld. EUR in 2008, face din nou obiectul pasiunii regulatoare a autoritatilor; reforma preturilor la medicamente inceputa la 1 aprilie continua, perspectivele de finantare a sanatatii sunt modeste, iar noi reglementari sunt asteptate in a doua parte a anului. Conform The World Pharmaceutical Market Facts Book 2008, sectorul farmaceutic se incadreaza intr-o piata de sanatate evaluata pentru Romania la putin peste 10 mld. USD.
Businessul in piata farmaceutica
Pe de o parte, medicamentul este un obiect de business ca multe altele; el necesita o categorie de companii producatoare, la fel ca un numar variabil de grosisti si o mare masa de retaileri; la sfarsitul anului 2008, in Romania activau aproape 100 de companii producatoare, 39 de companii de distributie si 6.100 de farmacii comunitare.
Totusi un numar de specificitati ale pietei farmaceutice isi pun amprenta asupra modelului de business in domeniu. In primul este vorba de gradul ridicat de fragmentare: deoarece medicamentele adreseaza un numar de circa 8.000 de afectiuni, care se pot trata cu cateva mii de substante sau combinatii de substante grupate in aproape 400 de grup