Sistemul financiar al Uniunii Europene s-ar putea confrunta in continuare cu pierderi atat de mari incat guvernele nu-si vor permite riscul sa imprumute mai mult pentru a relansa economia, a declarat premierul Suediei, Fredrik Reinfeldt, a carui tara a prelua ieri oficial presedintia rotativa a Uniunii Europene de la Cehia.
"Avertizam ca nu am iesit, inca, din criza financiara. Atentionam, de asemenea, guvernele sa nu recurga la alte programe de stimulare economica, care ar putea amplifica problemele sectorului financiar", a spus oficialul.
Rezolvarea crizei financiare se afla pe primul loc pe agenda ambitioasa a oficialilor suedezi pentru urmatoarele sase luni in care se vor afla la carma Uniunii.
Reinfeldt considera ca sistemul financiar al Europei este protejat intr-o oarecare masura de legislatia de urgenta adoptata dupa septembrie-octombrie 2008, perioada in care criza a atins punctul culminant.
"Suntem mai bine pregatiti pentru a face fata unor noi valuri de turbulente", a afirmat premierul suedez.
El a mai spus ca este foarte important ca guvernele UE sa readuca ordinea in sectorul finantelor publice, dupa trecerea crizei, deoarece nu peste mult timp vor aparea modificari demografice, precum un numar mai mare de pensionari si unul mai mic de persoane cu loc de munca, care vor afecta sever gradul de bunastare a populatiei Uniunii.
Cu toate acestea insa, vocile sceptice sustin ca rezolvarea crizei financiare nu va fi usoara avand in vedere ca Uniunea Europeana este divizata cu privire la modul de a actiona, iar fiecare stat membru isi sustine propriul interes.
Presa germana a criticat recent presedintia ceha care tocmai s-a incheiat, argumentand ca statele mici din Uniune nu se ridica la nivelul sarcinilor grele de coordonare si conducere pe care o criza de o asemenea amploare le necesita.
In ciuda agendei ambitioase