Femeile care adoptă o dietă sănătoasă în timpul sarcinii vor da naştere unor copii cu oase puternice, se precizează într-un studiu recent, dat publicităţii în cadrul unei conferinţe susţinute de Societatea britanică de Osteoporoză.
"Datele deţinute de noi arată că legătura dintre mediul extern şi viaţa intrauterină are o influenţă hotărâtoare asupra dezvoltării osoase a copilului", a precizat pentru Reuters doctorul Zoe Cole, de la Universitatea Southampton.
Fructe vs. cartofi prăjiţi
Cercetătorii au ţinut sub supraveghere dietele a 198 de femei însărcinate, iar rezultatele au evidenţiat două tendinţe generale. O parte dintre viitoarele mămici au adoptat un regim alimentar bogat în fructe şi legume, iaurt şi cereale integrale. Celelalte, însă, s-au axat pe o dietă mai puţin sănătoasă şi consumau cantităţi mari de chipsuri, cartofi prăjiţi, zahăr, pâine albă, legume din conserve sau băuturi carbo-gazoase.
În plus, o analiză a sistemului osos al copiilor cu vârste de până la 9 ani a arătat că dietele adoptate de mame în timpul sarcinii determină la nou-născut atât dimenisunile oaselor, cât şi densitatea acestora.
"Copiii născuţi din mame care au mâncat sănătos în timpul sarcinii au cu 11% mai multe minerale în organism decât cei ai căror mame au ales să mănânce alimente din grupa celor «nesănătoase»", a mai spus Cole.
Statutul social şi fumatul, extra-criterii
Chiar şi atunci când au fost grupate în fumătoare sau nefumătoare, ori în funcţie de aportul de vitamina D în organism sau statut social, tot diferenţele de alimentaţie au fost cele care au stabilit un impact puternic asupra sistemului osos al copilului.
"Dieta sănătoasă din timpul sarcinii previne apariţia osteoporozei sau a diferitelor afecţiuni osoase ale copilului", este conculzia medicilor britanici.