Banca Centrală Europeană (BCE) a decis menţinerea dobânzii cheie la nivelul de 1%, cel mai mic de la introducerea euro. Decizia a fost luată azi, în cadrul unei şedinţe a Consiliului Guvernatorilor al BCE, care a avut loc la Luxemburg şi marchează, potrivit analiştilor, o etapă foarte periculoasă, care poate însemna o deteriorare accentuată a indicatorilor financiari.Ilie Şerbănescu: „Un dezastru!” Analistul economic Ilie Şerbănescu susţine că decizia Băncii C
Banca Centrală Europeană (BCE) a decis menţinerea dobânzii cheie la nivelul de 1%, cel mai mic de la introducerea euro.
Decizia a fost luată azi, în cadrul unei şedinţe a Consiliului Guvernatorilor al BCE, care a avut loc la Luxemburg şi marchează, potrivit analiştilor, o etapă foarte periculoasă, care poate însemna o deteriorare accentuată a indicatorilor financiari.
Ilie Şerbănescu: „Un dezastru!”
Analistul economic Ilie Şerbănescu susţine că decizia Băncii Centrale Europene ar putea duce la răsturnarea echilibrului financiar. „E foarte periculos. Mentinerea unei dobânzi practic aproape de zero, pentru că 1% e ca şi zero în această situaţie, e un dezastru pentru că această dobândă, adăugându-se injecţiilor de capital foarte mari, va duce la superinflaţie”, a comentat pentru capital.ro Ilie Şerbănescu.
Şerbănescu afirmă, de asemenea, că actualul blocaj al creditării nu este determinat de lipsa banilor, ci de lipsa încrederii.
„Acum e deflaţie (în zona euro - n.r.), nu se resimte, dar la primul semn de reinversare, combinaţia dintre abundenţa de bani de pe piaţă cu creditul ieftin va duce la dezastru pentru că nu se va mai putea alege între performant şi neperformant”, a mai spus Ilie Şerbănescu.
Bogdan Baltazar: „Inflaţia poate fi reaprinsă”
Probabilitatea reaprinderii inflaţiei prin menţinerea dobânzii de politică monetară la 1% este susţinută ş