Producatorul de lactate Brailact din Braila, companie cu afaceri de peste 8 mil. euro care a intrat recent in insolventa, a ales sa inceapa procedura de reorganizare a companiei pentru a depasi criza financiara.
Una dintre solutiile pe care reprezentantii companiei incearca sa le puna in aplicare pana la finalul acestui an pentru a diminua cheltuielile financiare ale Brailact este refinantarea de catre actionari a circa 80% din creditele bancare ale companiei.
La finalul anului 2008, Brailact avea datorii totale de 43 mil. lei (11,6 mil. euro), peste 38% din aceste datorii reprezentand credite bancare pe termen scurt, de peste 16,7 mil. lei (4,5 mil. euro), potrivit informatiilor aparute in raportul anual al Brailact, remis Bursei de Valori Bucuresti.
„Prima data cand auzi de insolventa, te sperii si te gandesti doar la faliment, insa dupa ce am discutat cu avocatii nostri si am aflat de posibilitatea de reorganizare a companiei ne-am dat seama ca intrarea in procedura de insolventa ne poate ajuta si am decis sa nu mai facem recurs, desi datoria pe care o aveam fusese deja achitata", a declarat Yannis Mythis, directorul general al Brailact.
Castiga timp
Brailact a intrat in procedura de insolventa in primul trimestru, in urma unui proces deschis de Omnisoft, companie din Capitala cu afaceri de 2,8 mil. euro si sase angajati cu activitati in editarea de programe IT. Compania cerea restituirea sumei de 10.446 de lei, in conditiile in care datoria minima pentru deschiderea procedurii de insolventa este de 10.000 de lei.
„Din cauza mediului economic actual, fie nu mai poti incasa bani pe produsele vandute, deoarece multi producatori dau faliment, fie ii obtii cu intarziere. Acceptand procedura de reorganizare a companiei, obtinem timpul necesar pentru a recupera banii si creantele din piata", a adaugat Mythis.
Insolventa poat