Sunt foarte mulţi pensionari dâmboviţeni care sunt nevoiţi să trăiască, în medie, cu cinci lei pe zi. Jumătate din cei 300 de lei, pe care îi primesc lunar, se duce pe utilităţi. Nu le mai rămân deloc bani pentru produse din carne sau pentru cele destinate igienei Peste 25.000 de pensionari dâmboviţeni beneficiază de pensia minimă garantată, care este de la 1 aprilie 300 de lei. Banii abia le ajung să trăiască de pe o zi pe alta.
Cu cea mai mare parte din suma primită îşi achită dările către furnizorii de servicii. Traiul acestora devine foarte greu în perioada de iarnă, chiar dacă beneficiază de unele scutiri la plata utilităţilor.
Ana Ionescu, în vârstă de 82 de ani, a lucrat o viaţă întreagă în condiţii grele, dar nu a avut grijă să-şi înregistreze în carnetul de muncă toate locurile de muncă pe care le-a avut. Astfel, pe cartea sa de muncă sunt doar 12 ani, pentru care i s-a calculat iniţial o pensie de 230 de lei.
Acum, beneficiază de pensia socială minimă garantată, care este de 300 de lei, bani care nu îi ajung decât pentru plata utilităţilor şi pentru foarte puţine alimente.
“Mă ajută familia”
“Dacă nu m-ar ajuta copiii, nu aş putea să trăiesc din pensia mea. Un bătrân are nevoie de îngrijire specială, care, din păcate, nu costă tocmai puţin. Am diabet de 14 ani şi trebuie să ţin regim, iar mâncarea este prea scumpă”, a declarat, pentru “Adevărul de Seară”, Ana Ionescu.
Bătrâna cheltuie în fiecare lună, din cei 300 de lei, 150 de lei pentru utilităţi şi medicamente necesare oricărui om în vârstă. Nu includem în acest calcul medicamentele gratuite sau compensate.
Nu rămân bani pentru igienă
Din cei 150 de lei care îi rămân ar trebui să mânânce sănătos, să aibă bani pentru produse de igienă sau pentru vizitarea unor obiective turistice. Realitatea