Parerile sunt impartite privind ordonanta de urgenta aprobata de Guvern privind amanarea la plata pe o perioada de sase luni a obligatiilor fiscale.
Cum functioneaza? Firmele care nu aveau obligatii fiscale la data de 30 septembrie 2008 si care nu se afla in procedura de insolventa pot solicita amanarea la plata datoriilor catre stat, pe un termen de maximum 6 luni, oferind garantii imobiliare, urmand ca in continuare sa-si plateasca lunar datoriile si dobanda penalizatoare de 0,1% pe zi din suma datorata.
"Prin acest act normativ - detaliat de ministrul finantelor - venim in sprijinul firmelor care la data de 30 septembrie 2008 nu aveau datorii la bugetul de stat si care si-au agravat situatia financiara din cauza efectelor crizei economice, iar astazi sunt practic in prag de executie silita, in prag de faliment din cauza datoriilor pe care le au", a declarat Gheorghe Pogea dupa sedinta de guvern de marti.
Gabriel Biris, partener la firma de avocatura Biris Goran si unul dintre cei care au participat la discutii cu reprezentanti ai Guvernului inainte ca aceasta ordonanta sa fie publicata, spune ca este "un balon de oxigen pe care Ministerul de Finante incearca sa il dea companiilor care au fost buni-platnici pana cand a inceput criza, dar care acum se confrunta cu probleme".
Desi la prima vedere Guvernul ar face un efort bugetar pentru aceasta masura, un efect colateral este chiar accelerarea incasarilor bugetare, din moment ce companiile care solicita amanarea la plata datoriilor vor fi nevoite sa isi plateasca lunar obligatiile fiscale, plus dobanda penalizatoare.
"Da, este un efect colateral. Decat sa inceapa sa execute silit, e mai bine pentru stat sa ofere aceasta facilitate. Toata lumea are de castigat, n-are nimeni de pierdut", spune Biris.
Mai ales ca garantiile pe care firmele le vor pune in joc pentru a beneficia de acest