Punctele de reper ale frumuseţii s-au schimbat de-a lungul veacurilor, însă talia îngustă a rămas mereu o emblemă. Toate femeile îşi doresc să fie cât mai frumoase şi îşi caută întotdeauna un sistem de referinţă la care să se raporteze. Frumuseţea. A fost dintotdeauna un subiect de studiu şi de dezbateri aprinse. Înainte de a vorbi de frumuseţea interioară, oamenii s-au raportat la frumuseţea fizică. În zilele noastre, femeile considerate frumoase odinioară nu mai sunt la fel de apreciate.
O femeie frumoasă este asociată automat cu seducţia. Un portret-robot al celei mai seducătoare femei din lume a fost schiţat anul trecut ca o concluzie a unui sondaj online realizat în rândurile reprezentatelor sexului frumos din Marea Britanie. Femeia perfectă a fost generată de un program de calculator şi a primit un nume – Angelle L’Brook .
Ingrendintele esenţiale pentru această reţetă? O părticică din actriţa Angelina Jolie (buzele), o bucăţică din cântăreaţa Jennifer Lopez (nasul), o parte din fotomodelul britanic Kelly Brooks (corpul şi părul), totul împachetat într-o rochie sexy gen Marilyn Monroe.
Criticul de modă Alin Gălăţescu crede însă că frumuseţea este greu de definit. „Până în 2000 putem vorbi despre frumuseţea femeilor-spectacol, de genul anilor ’50 sau ’30. Etalonul Claudia Cardinale sau Marilyn Monroe a rămas ca o nostalgie“, spune criticul de modă Alin Gălăţescu.
La rândul său, artistul plastic Alexandru Rădvan afirmă că etalonul de frumuseţe se schimbă de la o epocă la alta.
„Pentru un grec antic, un om frumos era acela care întrunea o sumă de calităţi fizice şi morale şi nu se făcea nicio distincţie între ceea ce înseamnă frumosul în artă sau curajul în război. În ziua de astăzi şi în epocile care au urmat iluminismului am început să separăm foarte mult lucrurile acestea“, explică artistul plasti