Afectată de recesiunea economică, Spania, ţara cu cei mai mulţi imigranţi din UE, îşi regândeşte politica uşilor deschise şi este pregătită chiar să plătească pentru întoarcerea unui număr mare de muncitori străini acasă. Printre aceştia se află şi 70.000 de români rămaşi şomeri. Majoritatea muncitorilor străini din Spania provin din America Latină şi Europa de Est iar numai în ultimii 10 ani, numărul lor a crescut la 5 milioane - echivalentul a 10% din populaţie, reaminteşte BBC .
După ce rata şomajului a atins recent 17% , ei sunt primii care-şi pierd locurile de muncă. Guvernul spaniol le oferă sume de bani pentru a-i încuraja să se întoarcă acasă - şi în schimbul promisiunii că nu vor reveni în Spania în următorii trei ani.
Românii încotro?
În oraşul Alcala, cea mai mare comunitate românească din Spania, românii par puternic înrădăcinaţi şi puţini sunt dispuşi să se întoarcă acasă, în lipsa garanţiei unor locuri de muncă.
„Şi în România este criză. Dacă găsim joburi acolo, ne vom întoarce, dar cu situaţia din prezent nu ne putem întoarce”, spune o femeie care participă la cursurile de limbă spaniolă urmate de mulţi imigranţi.
„Ceea ce Spania încearcă să facă este să-i scoată pe şomerii români din statisticile spaniole pentru a-i trece în cele româneşti. Dar ajutorul spaniol de şomaj este mai mare decât un salariu românesc, deci este mai bine pentru ei să rămână în Spania decât să se întoarcă în România”, explică Gheorghe Gainar, preşedintele asociaţiei culturale româneşti din Alcala.
În replică, autorităţile spaniole susţin că nu încearcă să scape de imigranţi, ci urmăresc doar să reorganizeze piaţa muncii.
Libera circulaţie a forţei de muncă, una dintre cele mai importante câştiguri ale construcţiei europene, este acum pusă sub semnul întrebării, chiar dacă gu