Pregătiţi în orice moment să acorde sprijin şi ajutor, doi dintre volunarii Crucii Roşii şi ai Protecţiei Civile din regiunea italiană Toscana, românii Anton Farcaş şi Mihai Ţipirigan, consideră că prin implicarea lor în societatea italiană au atras simpatia localnicilor şi au oferit un exemplu pozitiv de integrare.
1 /. Anton Farcaş a ajuns pentru prima oară în Italia în anul 2002. A rămas în Peninsulă o perioadă scurtă de timp, după care, în 2003 s-a reîntors în ţară pentru a-şi lua examenele de bacalaureat. Ulterior a terminat şi cursurile post liceale de agent vamal, însă nu a lucrat la frontiera României, ci la o agenţie care făcea declaraţii vamale. La scurt timp, a preferat să plece în Italia, unde erau stabiliţi fraţii săi.
Acum este rezident într-o localitate din regiunea Toscana, Gavorrano, cu mai puţin de 9.000 de locuitori, iar în afara celor opt ore de muncă preferă să petreacă restul timpului pregătindu-se pentru Crucea Roşie şi Protecţia Civilă. La început a lucrat mai mult în construcţii. “Am venit la Roma şi nu m-am dat înapoi de la muncă, chiar dacă era prost plătită. Am lucrat în construcţii, pentru că deja aveam cunoştinţe în acest domeni, din România, liceul pe care îl terminasem având acest profil. Chiar dacă am fost plătit şi cu 25 de euro pentru opt ore grele de muncă eram bucuros că îmi pot cumpăra mâncare şi achita banii de chirie”.
În 2004 a plecat la Firenze, unde îl aşteptau fraţii săi şi unde şi-a găsit un loc de muncă stabil, la o firmă care execută lucrări tot de construcţii, dar care făcea şi amenajări stradale şi de urbanistică. “Am reuşit să prind o lucrare la Grosseto, unde am cunoscut firma la care lucrez în prezent. Aceştia au fost mulţumiţi de mine şi de atunci am rămas cu ei şi lucrez cu acte în regulă”.
"Mă simt util comunităţii în care trăiesc"
Deşi munca pe care o prest