» Escrocheriile financiare reapar in vremuri de criza. Cei care le pun la cale n-au nici o retinere sa "reimpacheteze" tepele clasice in ambalaje modernizate si adaptate la nevoile pietei si mai ales la obisnuinta oamenilor de a folosi din ce in ce mai mult internetul.
Daca aveti probleme cu leasingul – fie ca sunteti persoana fizica fie ca sunteti firma mica sau mijlocie – ati putea fi nevoiti sa cautati o solutie de refinantare. Daca faceti asta folosind internet-ul – googalind, cum s-ar spune, pe computer – va apare destul de rapid o oferta tentanta, pe o legatura sponsorizata: o pasuire de noua luni, prin leasing extern, asanumitul cross-border leasing. Leasingul international, cum i se mai spune, este un mecanism de finantare in care finantatul si finantatorul sunt din tari diferite. Tocmai pe asta se bazeaza escrocheria: oferta se face de la distanta, are un carlig, in cazul acesta pasuirea de noua luni, si apare pe o piata unde banii sunt greu de gasit si sunt scumpi.
Indiferent de propunere (finantari pentru pornirea unor afaceri, leasing cross-border, investitii in cine stie ce fonduri bizare) procedura e aceeasi: trebuie sa trimiti o descriere a proiectului care ar trebui sa fie finantat, ori a contractului vechi de leasing, in cazul refinantarii – dupa care, daca esti acceptat, trebuie sa trimiti intr-un cont cel putin o taxa, de nou-venit sau de analiza a cazului. Taxa e consistenta: pentru persoanelele fizice e de cateva sute de euro; pentru firme ajunge si la cateva mii de euro. Daca totusi nu trimiteti banii, escrocii tot se pot alege cu ceva: date personale pe care le extrag din contractele de leasing ori din documentele pe care, eventual, le trimiteti pentru "analiza cazului".
Schema seamana izbitor cu cea a escrocheriei "serviciilor de curierat escrow", pe care am descris-o in urma cu un an in paginile ziarului