Acordul interguvernamental pentru proiectul Nabucco va fi semnat pe 13 iulie la Ankara de statele participante la realizarea gazoductului. Nabucco este considerat o prioritate pentru efortul de reducere a dependenţei Uniunii Europene de importurile de gaz din Rusia. Gazoductul Nabucco urmează să transporte gazele extrase din Azerbaidjan, Asia Centrală, Irak şi Egipt prin Turcia, către Europa Centrală. Proiectul este dezvoltat de consorţiul Nabucco Gas Pipeline International, din c
Acordul interguvernamental pentru proiectul Nabucco va fi semnat pe 13 iulie la Ankara de statele participante la realizarea gazoductului. Nabucco este considerat o prioritate pentru efortul de reducere a dependenţei Uniunii Europene de importurile de gaz din Rusia.
Gazoductul Nabucco urmează să transporte gazele extrase din Azerbaidjan, Asia Centrală, Irak şi Egipt prin Turcia, către Europa Centrală. Proiectul este dezvoltat de consorţiul Nabucco Gas Pipeline International, din care fac parte companiile companiile de profil din ţările tranzitate: Transgaz (România), OMV (Austria - acţionarul majoritar al Petrom), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Botas (Turcia) precum şi RWE (Germania).
Investiţii de 8 miliarde de euro
Nabucco, sprijinit de Uniunea Europeană şi SUA, vizează legarea zonei centrale a Asiei, bogată în gaze naturale, de Europa. Începerea construcţiilor a fost programată pentru 2010, iar primul metru cub de gaz ar urma să fie transportat în 2014.
Semnarea acordului interguvernamental este printre ultimele etape înainte de începerea procedurilor de atragere a finanţării şi demararea lucrărilor de realizare a proiectului.
Potrivit celor mai recente estimări, Nabucco va necesita investiţii în valoare totală de aproape opt miliarde euro. Capacitatea conductei se va ridica la circa 30 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an.
UPDATE - V