Afecţiunea, manifestată prin apariţia unor bubiţe, poate apărea în toate regiunile cutanate acoperite de păr. Transpiraţia, igiena deficitară, imunitatea scăzută şi machiajul cresc riscul apariţiei infecţiilor în zona firelor de păr. Foliculita se manifestă sub forma unei leziuni cu puroi, localizată la nivelul unui fir de păr şi care este însoţită de o zonă roşie. „Cel mai des, cauza foliculitelor este bacteriană (Stafilococ auriu), dar poate fi determinată şi de fungi.
Apariţia foliculitei este favorizată de mici leziuni ale pielii, mici traumatisme care reprezintă poarta de intrare pentru infecţie“, afirmă doctorul Oana Clătici, medic specialist dermatolog în cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti.
Formele superficiale se vindecă spontan
Foliculitele pot fi superficiale sau profunde, dar şi necrozante (care includ şi apariţia furunculelor). Foliculita superficială este cea mai simplă formă şi se vindecă adesea spontan.
Uneori poate evolua spre furuncul sau foliculită profundă. Acest tip de foliculită persistă mai mult timp, se extinde mai repede şi poate reprezenta punctul de pornire pentru alte infecţii.
În acest caz, este necesar consultul medicului specialist. Adesea, la femei apare fenomenul de foliculită, din cauza procesului de epilare, care favorizează pătrunderea cu uşurinţă a stafilococilor în structura pielii, mai ales dacă este vorba despre o persoană cu un sistem imunitar slăbit.
Foliculita profundă, specifică bărbaţilor
Şi bărbaţii se pot confrunta cu foliculită. Specifică lor este foliculita profundă, care se localizează la nivelul bărbii şi mustăţilor, dar poate apărea şi la nivelul scalpului.
„Leziunile cu puroi sunt însoţite de o reacţie inflamatorie mai intensă. Poate apărea şi o crustă (prin uscarea secreţiei), dar şi l