Mănăstirea a fost construită de Vlad Vodă Înecatul, la 1530, după unii autori, drept mulţumire pentru biruinţa de la Viişoara din acel an. Zeci de vizitatori vin săptămânal la Mănăstirea Viforâta, aflată în satul cu acelaşi nume din comuna dâmboviţeană Aninoasa. Este o mănăstire ce datează încă din secolul al XV-lea şi este aşezată la şapte kilometri de municipiul Târgovişte.
Lăcaşul de cult se află într-o frumoasă zonă de deal, iar vizitatorii pot ajunge aici fie cu autoturismele personale, fie cu ajutorul transportului public. Dacă vor alege transportul în comun vor plăti pentru un bilet 1 leu şi pot coborî la intarea în satul Viforâta pentru a parcurge, pe jos, până la mănăstire, aproximativ patru kilometri.
Satul în care se află mănăstirea este unul liniştit, în care s-a construit intens în ultimii ani, dar cu aer curat şi peisaje superbe.
Aglomeraţie de sărbători
Mănăstirea Viforâta este luată cu asalt de credincioşi, în special, duminica şi de sărbătorile importante cum ar fi Paştele şi Crăciunul. Vin credincioşi din toată ţara, iar strada principală din sat devine neîncăpătoare din cauza zecilor de maşini parcate. În plus, lăcaşul de cult a devenit în ultimii ani o atracţie turistică a judeţului.
Vizitatorii pot ajunge de aici, în numai o oră, pe jos, până la Mănăstirea Dealu, un alt obiectiv turistic important al judeţului. De sus, din vârful dealului, pot admira municipiul Târgovişte şi se pot răcori la două restaurante deschise în zonă. Se pot întinde la umbra copacilor şi pot petrece timpul alături de prieteni sau familie în linişte. Priveliştea este încântătoare mai ales la lăsarea serii, când se văd luminile oraşului.
Stilul arhitectonic este bizantin - muntenesc
Mănăstirea Viforâta este citată documentar în 1557, iar în 1635 este refăcută din temelii de