Părinţii viitorilor studenţi trebuie să scoată din buzunar cel puţin 600 lei pentru viitorul universitar al copiilor.
Absolvenţii de liceu plătesc şi pentru înscrierea la facultate, dar şi pentru confirmarea locului.
În mai puţin de două săptămâni, studenţii care tocmai au încheiat examenul de bacalaureat se vor înscrie la facultate. Părinţii lor sunt nevoiţi să pună în ordine actele din dosarul de admitere şi să pregătească portofelele. Candidaţii trebuie să scoată bani din buzunar pentru absolut orice: taxe de înscriere, taxe de înmatriculare, legalizarea actelor la notar, cazare, transport sau chiar masă pentru cei veniţi din alte oraşe.
Costul admiterii
La Universitatea de Vest din Timişoara, taxa de înscriere la facultate este de 100 de lei. După afişarea rezultatelor, viitorii studenţi mai trebuie să plătească încă 150 lei facultăţii în cadrul căreia vor să rămână. Situaţia este asemănătoare şi la Universitatea Politehnica. Viitorii ingineri vor plăti o taxă de înscriere de 100 de lei şi o taxă de cofirmare cu aceeaşi valoare. Tinerii care se vor înscrie la cel puţin două facultăţi vor scoate din portofel cel puţin 300 lei doar pentru taxele universitare.
Realizarea dosarului de admitere este o activitate care trebuie planificată din timp şi necesită un buget serios. Examenele medicale costă aproximativ 70 lei, la care se adaugă preţul xeroxurilor şi legalizarea copiilor. Tinerii vor lăsa la notar cel puţin 50 lei pentru legalizarea copiei după diploma de bacalaureat, după certificatul de naştere şi după foaia matricolă. Alţi 10 lei vor rămâne la un centru de fotografie, în schimbul fotografiilor necesare pentru dosar. Viitorii studenţi care nu sunt din Timişoara vor fi nevoiţi să se îngrijească şi de cazare, transport sau masă.
Buget de călătorie
O cameră de două persoane înt