Unul dintre cei mai renumiti specialisti in domeniul agriculturii, profesorul clujean Iancu Cabulea, crede ca prudenta este cea mai buna atitudine in privinta manipularilor genetice.
In opinia profesorului Iancu Cabulea, invazia din ultimii ani de noi produse in practica agricola "as indrazni sa spun ca este o greasala in conformitate cu legislatia europeana, care permite comercializarea orcarui produs omologat pe piata apuseana, produs biologic, genetic. Este un pericol introducerea unor genotipuri neverificate in conditiile noastre si insuficient controlate genetic si din punctul de vedere al adaptabilitatii lor. Aici ma refer si la organismele modificate genetic (OMG), care nu toate reprezinta pericolul trambitat de catre agricultura sau economia politica apuseana. Exista modificari genetice la plante care justifica introducerea lor in agricultura, dar in conditii riguros controlate stiintific’’ spune Iancu Cabulea, membru al Academiei de stiinte Agricole si Silvice.
Unii cercetatori sustin ca nu exista cercetari unanim recunoscute de lumea stiintifica, care sa arate ca OMG sunt daunatoare sau cercetari care sa arate ca nu sunt periculoase pentru om. "Parerea mea este ca nu se va putea stopa cultivarea anumitor plante modificate genetic. Gena asa-zis modificata este o gena naturala, luata din natura si introdusa in alt genom, nu este artificial nimic, nu este o catastrofa. Eu stiu ca se lucreaza la introducerea de antigene pentru rezistenta la diferite boli, se face spanac care confera rezistenta la hepatita, se face salata care confera rezistenta la virusul gripal. Exista o lupta economica, de fapt, de ocupare a pietelor. Progresul stiintific determina niste reactii, as zice eu, pur si simplu economice sau subiective. Insa organismele modificate genetic constituie un asemenea progres stiintific, incat pot spune ca omul a ajuns sa se