Ieri, 80 de elevi alături de 20 de profesori, din 20 de judeţe, s-au întâlnit la Brăila să ia startul celei de-a III-a ediţii a Concursului Naţional de Ecoturism "Danubius". În prezenţa profesorului care a iniţiat concursul, Ghiţă Nedelcu, a directorului Palatului Copiilor, Angelica Toncea, a vicepreşedintelui CJ, Florin Mija şi a lui Dumitru Bâja, de la Agenţia pentru Protecţia Mediului, copiii au făcut cunoştinţă şi s-au pregătit pentru aventură.
Cu toate că în competiţie s-au înscris şi copii din Republica Moldova şi Ucraina, ei nu au ajuns la start, organizatorii crezând că au probleme la graniţă. "Bine aţi venit în Brăila. Cred că o să vă bucuraţi în mod cert de Balta Mică a Brăilei, de această bogăţie pe care ne-a dăruit-o Dunărea. O să mergeţi cu vasul Borcea, singurul vas cu zbaturi din România", a punctat Mija.
Participanţii s-au deplasat în Parcul Natural Balta Mică a Brăilei, unde pentru început şi-au amenajat tabăra de corturi şi au preparat hrana specifică zonei din care provin. Până marţi, atunci când se vor afla câştigătorii, participanţii au de trecut probe "de foc". Este vorba despre: trai în condiţii de izolare, confecţionare capcane, undiţe, concursuri de pescuit, de înot, deplasare cu barca, turism pe traseu marcat, prim-ajutor, floră, faună, ecologie, alpinism, probă surpriză, tir cu arcul, puşca cu aer comprimat, darts şi suliţă. Duminică, participanţii îşi strâng corturile şi se întoarc la Brăila, unde fac o excursie de documentare în Parcul Natural Munţii Măcinului. Luni, în ultima zi a concursului, în Parcul Monument, elevii mai au de susţinut proba de parcurs aplicativ, proba de orientare turistică şi concurs de dans.
Concursul de ecoturism este organizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Palatul Copiilor şi Elevilor, având ca partener şi cofinanţator Consiliul Judeţean. Colaboratori ai evenimentului sunt: