După mâncăruri, ştranduri, asistenţă medicală şi revelioane, românii vor şi casele din ţara vecină. Locuitorii din vestul ţării au început să îşi cumpere cam totul din Ungaria, din cauza preţurile mai avantajoase decât acasă.
Localitatea Battonya, aflată la trei kilometri de vama Vărşand, a devenit un veritabil oraş românesc. Locuitorii din judeţele Bihor, Arad şi Timiş au ocupat aproximativ 50 la sută din casele din Battonya, atraşi de preţurile extrem de avantajoase. Dacă la început au achiziţionat proprietăţi pentru a avea o casă de vacanţă, acum românii vor să se mute în Ungaria. Aceştia sunt atraşi de viaţa mult mai ieftină din ţara vecină. Spre exemplu, gazul este cu 30 la sută mai ieftin, în timp ce cheltuielile cu apa, curentul şi canalizarea costă cu aproximativ 60 la sută mai puţin.
„Acum am găsit o casă de cărămidă, de lux, cu două camere, plus trei anexe, garaj şi 800 de metri pătraţi de teren. Costă doar 12.000 de euro”, spune Marius Sălăjan, de la agenţia imobiliară Prosper Imobiliar, din Arad. În Battonya, viceprimarul este un român, Traian Cresta. De la 1 iulie, în Ungaria s-a modificat TVA-ul care a urcat la 25 la sută. Acest lucru nu-i afectează prea mult pe cei care vor să cumpere o casă. „Trebuie doar să ofere un avans de cel puţin 1.000 de euro”, a mai spus Sălăjan.
„Nu mi-e teamă să învăţ limba”
Arădeanca Viorica Matei şi-a cumpărat o casă cu 35.000 de euro la Battonya, iar acum îşi face bagajele să se mute în noua casă. „Eu şi cu soţul meu ne vom muta acolo. O să vină copiii la noi în vacanţă. Nu îmi este teamă că nu ştiu limba maghiară, pot să şi învăţ. Se vorbeşte şi româneşte la Battonya. Viaţa e cu mult mai ieftină decât la noi”, a spus Viorica Matei. Aceasta povesteşte că este familiară cu viaţa din Ungaria, pentru că de acolo îşi făcea cumpărăturile încă de pe vremea comunismului