Prin cele două companii ale sale, Mavi Prod şi IRUM Reghin, Mircea Oltean a reuşit să menţină şi chiar să dezvolte o afacere în care foarte puţini români s-au încumetat să intre în anii `90.În timp ce majoritatea companiilor industriale s-au închis, la Reghin se mai fabrică încă utilaje forestiere şi piese de schimb. Parcursul profesional al lui Mircea Oltean a fost unul comun cu al multor absolvenţi de Politehnică dinainte de 1990. Repartizat în 1985 la Întreprinderea de Utilaj Forestier şi Piese de Schimb(IUPS), a ocupat diverse poziţii, de la şef departament aprovizionare la şef de secţie.
După zece ani de muncă la IUPS, se decide să-şi înfiinţeze propria afacere în acelaşi domeniu de activitate. Odată cu deschiderea intervenită după 1990, are ocazia să viziteze şi chiar să lucreze în Germania.
„Am văzut ce înseamnă o piaţă liberă şi concurenţa. Am realizat că dacă doresc să depăşesc media, trebuia să mă privatizez“, explică Oltean pasul care l-a făcut în 1995, când a înfiinţat o altă firmă, tot la Reghin.Observase că exista la acel moment un segment de piaţă liber pentru utilaje forestiere şi alte utilaje de mari dimensiuni.
De la pierderi la profit, în şase luni
Evoluţia bună a Mavi Prod l-a ajutat ca în momentul în care pachetul majoritar de acţiuni al fostei IUPS, redenumită IRUM, a fost scos la vânzare, să liciteze pentru el. „În 1999 a fost momentul de cotitură, când am avut curajul să investesc o sumă mare pentru acele timpuri în IRUM“, povesteşte el.
Din cele trei milioane de mărci pe care le-a plătit atunci, peste două milioane le-a obţinut din credite bancare pentru a achita cota de 51% din acţiunile IRUM. Compania avea sute de angajaţi, iar halele ocupau 18 hectare de teren. Mircea Oltean recunoaşte că avea avantajul că îi erau cunoscute potenţialul uman din firmă şi piaţa pe care a