» Un top al muzeelor care lipsesc din Romania ne ajuta sa ne dam seama ce le lipseste actualelor institutii de prezervare a patrimoniului pentru a fi mai complexe si mai seducatoare.
» Un muzeu al comunismului sau unul dedicat lui Brancusi si Avangardelor, precum si un muzeu al romilor sau unul consacrat influentelor orientale sunt cele mai necesare.
Topul a fost realizat cu ajutorul unor oameni de cultura din ultima generatie: antropologul Bogdan Iancu, arhitectul Mihai Dutescu, scriitorul Gabriella Eftimie si Vlad Nanca, artist vizual si activist urban.
Unii ar putea reprosa acestui top ca e nefolositor: la ce bun sa te gandesti la muzee noi cand tu nu te descurci sa gestionezi muzeele existente?, dupa cum amendeaza istoricul Andrei Pippidi ideea topului R.l. Pe de alta parte, acest exercitiu de imaginatie ne ajuta sa ne dam seama ce anume le lipseste muzeelor romanesti pentru a fi mai seducatoare si mai complexe. Astfel, pentru scriitoarea Gabriella Eftimie, in Romania nu exista muzee pe model american de "entertaining"/distractie care sa atraga realmente copiii si tinerii (cum e in Statele Unite muzeul jucariilor sau al baschetului).
Vlad Nanca reproseaza faptul ca nu exista muzee pe istoria recenta - un muzeu al demolarilor din Bucuresti sau al folclorului recent de dupa 45 (care sa contina de exemplu bancuri antirusesti din ‘50, manele gen Azur sau obiecte decorative ca bibelourile sau carpetele). Pe antropologul si muzeograful Bogdan Iancu il deranjeaza ca nu exista muzee ale arheologiei industriale – avem muzee ale tehnologiilor rurale (ASTRA din Sibiu), dar nu unul care sa documenteze dezvoltarea industriala urbana din Romania.
Muzeul Comunismului
1. Multe voci spun ca ar trebui sa fie prioritatea zero a muzeisticii romanesti – macar pentru ca statele civilizate din Estul Europei au deja muzee ale