Un oraş necunoscut, dintr-o ţară est-europeană. Câţiva oameni reuşesc, după ani de muncă, să organizeze un campionat mondial al câinilor de salvare. 76 de echipe caută în dărâmături, se aruncă în apă, cercetează pădurea sau, pur şi simplu, îşi demonstrează dexteritatea, vreme de cinci zile, în oraşul de pe malul Jiului.
Clara STĂNESCU
Miercuri, după-amiază, centrul Craiovei a început să freamăte. În haine din piele neagră, unii cu tatuaje, alţii cu metale la mâini şi urechi, ambalând nervos motoarele, purtătorii drapelelor ţărilor participante s-au aliniat pe aleea din Piaţa „Mihai Viteazul“. În difuzoare s-au auzit vocile care anunţau, oficial, deschiderea celei de-a XV-a ediţii a Campionatului Mondial pentru Câinii de salvare. Liviu Ionescu, preşedintele Centrului de Educare Canină, şi echipa sa au reuşit. Nopţi nedormite, luni, ani întregi de muncă, de teste, de evaluări. Meritul le aparţine în totalitate. La un semn, motocicliştii ies de pe alee, îndreptându-se spre fântâna muzicală. Cehia şi Slovenia, Ungaria, Germania, Austria, Belgia, Elveţia, Spania, Franţa, Finlanda, Croaţia, Suedia şi Japonia trec prin faţa privitorilor şi a camerelor de filmat. Exemplarele canine freamătă nerăbdătoare. Se aşază în semicerc, adulmecându-se şi privindu-se jucăuş. Parcă ar prefera pădurea dalelor stropite de artezienele înşirate în centru. Până acolo însă mai sunt câteva ore...
Prima zi, primele emoţii
Anual, începând cu anul 1995, la Campionatul Mondial participă cei mai buni dintre cei mai buni câini de salvare. „Este o onoare, dar şi o mare responsabilitate oferită României, mai ales Centrului de Educare Canină, organizarea la Craiova a celui mai important eveniment chinologic de salvare. Dorim să arătăm tuturor că românii au mentalitatea, atitudinea şi cultura chinologică occidentală, că sunt pregătiţi pentru un astfel de eveniment“