Monumentul istoric de importanţă naţională se află în stare de colaps, iar imaginea dezolantă a clădirii demonstrează că legislaţia din domeniul patrimoniului este ignorată.
Unul dintre cele mai importante monumente de patrimoniu industrial din Bucureşti şi din ţară este pe cale să fie distrus complet, după ce, în urmă cu un an, a „supravieţuit” unui incendiu devastator. Cauzele nu au fost stabilite nici până astăzi, astfel că zvonurile potrivit cărora s-a încercat incendierea imobilului ca să se „cureţe” terenul nu sunt de ignorat.
Prima moară cu abur din România, fondată la 1853 de negustorul Gheorghe Assan în zona Lizeanu din sectorul 2, a ajuns o ruină, surpându-se de la temelii. Complexul de clădiri a fost lăsat în paragină, iar hoţii de materiale sunt practic încurajaţi să dezmembreze construcţia, ţinând cont de absenţa gardului şi a unei paze eficiente.
Starea avansată de degradare a monumentului fost semnalată ieri, la „Cărtureşti”, de reprezentanţi ai Ministerului Culturii şi ai societăţii civile. Aceştia au reclamat lipsa de reacţie a autorităţilor şi ignoranţa proprietarilor de monumente, precum cei ai Morii lui Assan. „În ultimele zile se demolează organizat, proprietarii desfac instalaţiile, afectând structura de rezistenţă”, a declarat Irina Iamandescu, consilier al ministrului Culturii. Ea a precizat că, deşi există mai multe acţiuni în instanţă, autorităţile au fost împiedicate la sfârşitul lunii trecute de către reprezentanţii S.C. Grâul S.A. să facă verificările necesare asupra stării monumentului istoric.
Mai mult, unul dintre reprezentanţii Poliţiei de patrimoniu, organism responsabil cu protecţia monumentelor, ar fi declarat la acel moment că nu înţelege interesul pentru un „morman de fiare vechi”.
Protecţia patrimoniului, doar pe hârtie
“Mă îngrijorează faptul că reprezentanţi ai instituţiilor statului pun în d